Pasta sa piletinom i pesto sosom

Recept za ukusnu pastu

62

Sastojci:

  • 300 g paste po izboru
  • 2 pileća fileta (oko 300-400 g)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 šolja pesto sosa (možete koristiti kupovni ili domaći)
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje
  • 1/4 šolje rendanog parmezana
  • Sveži bosiljak za dekoraciju

Priprema paste:

U velikom loncu prokuvajte vodu sa malo soli. Dodajte pastu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju dok ne bude al dente. Procedite pastu i sačuvajte šolju vode od kuvanja.

Priprema piletine:

Dok se pasta kuva, zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
Pileće filete začinite solju i biberom, a zatim ih pecite u tiganju dok ne dobiju zlatno smeđu boju i dok nisu potpuno kuvani, oko 5-7 minuta sa svake strane.

Izvadite piletinu iz tiganja i ostavite je da se odmori nekoliko minuta, zatim je isecite na tanke trakice.

Priprema sosa:

U istom tiganju, dodajte još malo maslinovog ulja ako je potrebno, a zatim dodajte sitno seckan beli luk. Pržite ga kratko dok ne postane mirisan, oko 30 sekundi.

Smanjite vatru i dodajte pesto sos i pavlaku za kuvanje. Dobro promešajte i kuvajte nekoliko minuta dok se sos ne sjedini i zagreje.

Dodajte rendani parmezan i mešajte dok se sir ne istopi i sos postane kremast.

Finalno spajanje:

Dodajte kuvanu pastu u tiganj sa sosom i dobro promešajte. Ako je sos previše gust, dodajte malo sačuvane vode od kuvanja paste dok ne postignete željenu konzistenciju.
Dodajte iseckanu piletinu i lagano promešajte da se sve sjedini i zagreje.

Serviranje:

Servirajte pastu toplo, posutu svežim bosiljkom i dodatnim rendanim parmezanom po želji.
Uživajte u ovoj ukusnoj pasti sa piletinom i pesto sosom!