Posni program u ponudi – Ideje za posne obroke

234

Zapečena palenta- služiti uz sardinu 

Sve ja zapravo krajnje jednostavno: skuvate palentu, ohladite, izrežete, zapečete. Nakon tih koraka dobićete prilog sa savršenom hrskavom koricom m.

Potrebno vam je 500 g palente, voda, 50 ml ulja ( po želji), začini po želji (origano, bosiljak…), so i biber.

Priprema:

Vodu posolite, pa pustite provri. Polako sipajte palentu i mešajte dok se kuva. Dodajte i začine po želji. Palentu kuvajte dok ne postane kremasta, a zatim dodajte ulje i sve dobro promešajte. Skuvanu palentu prebacite na papir za pečenje kojim ste obložili pleh.

Pustite da stoji barem sat vremena, a zatim ohlađenu i stisnutu palentu režite na oblike po želji. Na tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte parčiće palente. Pustite da se prži dok ne poprimi hrskavu koricu i zlatnu boju s obe strane.

Pasta sa tunjevinom – idealan ručak

Sipati testeninu u vodu u koju smo dodali malo soli i kašiku ulja. Dok se kuva testenina, napraviti sos od tunjevine. Sos od tunjevine pravimo tako što izdinstamo glavicu luka na malo maslinovog ulja, posolimo, po želji dodamo jedan čen belog luka i nakon što luk dobije zlatkastu boju nalijemo 1 dl soka od paradajiza.  Otvoriti konzervu i ocediti tečnost iz nje, i sipati u pripremljen sos. Kada se skuva testenina, oprati je hladnom vodom i umešati sa sosom od tune. Prijatno.

Rizi bizi  – posni pirinač kao obrok

Rizi bizi se priprema na sledeći način:

Povrće dinstati sa iseckanim crnim lukom, peršunom i malo mirođije. Kada zrna graška budu mekana, ovlaš ih promešati sa dinstanim pirinčem koji smo prethodno pripremili na sledeći način: U jednu čistu posudu ugrejati margarin na kome treba propržiti malo sitno seckanog crnog luka i peršunovog lista. Potom dodati dobro opran pirinač, posoliti, promešati i naliti vodom, pokriti poklopcem i ostaviti na vreloj ploči da se dinsta dok ne omekša. Pirinač se za vreme dinstanja ne sme mešati, samo ga svremena na vreme treba još malo naliti vodom.

Hleb sa vegetal namazom 

Vegetal namazi su idealni u toku posta, jer ih možete jesti sa krekerima, prepečenim hlebom, svežim hlebom, ili čak i same.  Lako se pripremaju, a mogu da posluže i kao predjelo na slavskoj trpezi.

Za dobro jutro: Napravite slatke prženice sa džemom

Isprobajte slatku verziju popularnog doručka sa vočnim namazima iz naše ponude. Hleb možete tostirati u tosteru i namazati vočnim namazom koji možete poslužiti uz čaj. Sigurno dobar ugođaj.