Pohovana palenta – Ukusnije nego što zvuči

33

Recept za jelo sa palentom koje možete jesti za doručak, ručak ili večeru, a i odlična je užina. Sve sastojke potrebne za pripremu možete pronaći u Kasici S po povoljnim cenama.

Verujte da je ukusnije nego što zvuči. Kada bude probali ovako pripremljenu palentu, često ćete pripremati ovo jelo.

Sastojci:
100 g palente (kukuruznog griza)

400 ml vode

1/2 – 1 kašičica soli

malo bibera

1 kašičica suncokretovog ulja


Za pohovanje:
brašno

prezle

1 jaje

malo soli

suncokretovo ulje za prženje (ili mast)

Priprema:
Sipajte vodu u veću šerpu, dodajte ulje i so. Kada voda provri dodati palantu iz neprestano mešanje oko 4 minuta. Nakon što završite kuvanje, dodajte so i biber i izlijte gotovu smesu u pleh koji ste prethodno pokvasili sa vodom. Ukoliko želite deblju parčad, birajte manji pleh (tepsiju). Ohlađenu palentu seći na pravougaonike koje ćete uvaljati u brašno, jaja i prezle. Isečenu palentu prvo uvaljate u brašno, potom u jaja, pa onda u prezle tako da parče bude kompaktno i obloženo sa svih strana. Pržite u tiganju na zagrejanom ulju, i nakon prženja stavljajte na ubrus da upije masnoću.

Preporuka je da se služi toplo preliveno sa majonezom, pavlakom ili tartar sosom.