Sastojci:
250g testenine po želji (bez jaja, ukoliko postite)
400g očišćenih lignji
2 paradajza, oljuštena i isečena na kockice
1 čen belog luka
1 glavica crnog luka
5-6 kašika maslinovog ulja
100ml belog vina
svežeg peršuna po želji
so, biber
parmezan za posipanje
Priprema:
Za testeninu: dva ili tri listra vode sipajte u veliku šerpu i stavite da provri, kada provri dodajte 2 kašičice soli, a zatim stavite i testeninu. Kuvajte prema uputstvu sa kesice uz povremeno mešanje.Za to vreme pripremite sos. Na maslinovom ulju propržiti sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju. Lignje isecite na kolutove pa dodajte u izdinstan luk. Pržite dok ne ispari sva tečnost koju su lignje pustile a zatim dodajte paradajz sečen na kockice i belo vino. Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok alkohol ne ispari i dok se u tiganju ne stvari fini, kremasti sos od sokova koje su pustili paradajz, lignje i belo vino. Za to vreme, testenina bi trebalo da je gotova. Procedite je pa dodajte u tiganj sa sosom, pržite 5-6 minuta uz stalno mešanje, začinite peršunom, solju i biberom po ukusu i sklonite sa vatre. Servirajte u lep tanjir pa pospite listićima parmezana. Poslužite uz čašu hladnog belog vina.