Rižoto sa povrćem na najjednostavniji način

0
243

Ako vam treba jelo koje se brzo sprema, izuzetno je zdravo i hranljivo, može poslužiti i kao samostalni obrok, ali i kao prilog glavnom jelu onda svakako treba da naučite da spremate rižoto sa povrćem.

Verujemo da je mnogima od vas i poznato kako se sprema, ali neće škoditi sa se malo podsetimo.

Pirinač je bogat hranljivim materijama, spada u grupu,,dobrih” ugljenih hidrata, može se praviti u kombinaciji sa najrazličitijim povrćem, može biti posan ili mrsan (sa dodatkom putera i sira), jeftin je i jednostavan za pripremu – uprljaćete samo jednu šerpicu!

Treba li vam još nekih razlog da napravite rižoto sa povrćemsmiley

Pogledajte recept i saznajte kako se sprema!

Potrebni sastojci:

150g pirinča okruglog zrna
1 velika glavica sitno seckanog crnog luka,
1 velika šargarepa,
4 čena belog luka,
1 crvena paprika,
1 žuta paprika,
1 ljuti feferončić (po želji),
250 g šampinjona,
1 kašika peršuna,
Po potrebi voda ili povrtni temeljac,
Ulje za prženje povrća.

Priprema:

Korak 1: U širu šerpu sa težim dnom, sipajte nekoliko kašika ulja (preporučujemo puter ili maslinovo ulje ako želite posnu varijantu) i dodajte sitno isečenu veću glavicu crnog luka. Pržite dok luk ne postane staklast – 5 minuta – povremeno promešajte da ne zagori. Dodajte šargarepu, koju ste očistile, oprale i isekle na malo krupnije kockice pa i nju propržite nekoliko minuta. Šampinjone očistite – manje isecite ih na pola, a veće na četvrtine. Dodajte ih u šerpu i prppržite 4- 5 minuta sa lukom, dodajte paprike iseckane na kockice i očišćene od žilica i semenki, pa i njih propržite nekoliko minuta. Ako želite da sve zaljutite ubacite celu feferonu ili drugu ljutu papriku.
Na kraju dodati sitno sečen beli luk i sve zajedno propržite.

Korak 2: U povrće dodajte pirinač  i propržite ga vrlo kratko zajedno sa povrćem, mešajte sve vreme. Dodajte malo vode ili povrtnog temeljca (može i belo vino  ali samo prvi put – kuvajte dok vino ne ispari, posle dodajte temeljac ili vodu) i kuvajte ga dok pirinač ne postane staklast i nemojte zaboraviti da ga češće promešate. Kuvajte ga na ovaj način dok pirinač ne omekša, ali da ne bude gnjecav, obično treba oko 15 do 20  minuta. Vodu ili temeljac dodavajte po potrebi, sve dok se pirinač ne skuva.

Korak3: Kada je rižoto gotov, sipajte u tanjir, pospite seckanim peršunom i poslužite. Ako ga spremate u vreme kad nije post, narendajte parmezan dok je rižoto još vruć i poslužite sa zelenom salatom. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here